Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України
Меню

Міжнародна діяльність

МІЖНАРОДНЕ НАУКОВЕ ТА НАУКОВО-ТЕХНІЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО (2017 р.)

У 2017р. Інститут геофізики виконував дослідження в галузі наук про Землю спільно з науковими установами зарубіжних країн: Азербайджану, Білорусії, Великобританії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Франції, Польщі, Чехії, Словаччини, США, Туреччини, Таджикистану, Канади, Румунії та Вірменії.

Основнi напрямками за якими здійснювалось міжнародне співробітництво:

  • - вивчення глибинної будови, тектоніки, структури, геодинаміки континентальної та океанічної літосфери методами геофізики (сейсмічні, гравіметричні, магнітометричні та електрометричні дослідження) з метою прогнозу пошуків родовищ корисних копалин;
  • - розробка теорії, методики, апаратури, автоматизованих систем забезпечення геофізичних досліджень та обробки й інтерпретації їх результатів;
  • - проведення геофізичних досліджень навколишнього середовища з метою вивчення та прогнозування сейсмічної небезпеки та інших загрозливих природних явищ;
  • - вивчення основ нелінійної нерівноважної геофізики та їх використання для розробки новітніх технологій та техніки інтенсифікації видобутку енергоносіїв.

В Інституті геофізики ведеться активна наукова співпраця з науковими установами країн Євросоюзу: Польщі, Німеччини, Румунії, Словаччини, Нідерландів, Франції.
Дані, щодо тематики співробітництва з зарубіжними партнерами наведені за формою IX-3.

Інститут виконував дослідження за двосторонніми угодами про співробітництво в галузі наук про Землю спільно з науковими установами зарубіжних країн:

  • - Республіка Білорусь (Інститут геологічних наук НАН Білорусії, м. Мінськ), Грузія (ЮЛПП Інституту геофізики ім. М.Нодія Грузинської академії наук, м. Тбілісі), США (Сейсмологічною лабораторією Альбукерки, Міністерства природних ресурсів США), Геофізична служба РАН (ГС РАН) і Центральна дослідно-методична експедиція ГС РАН, м. Обнінськ;

  • - країнами Євросоюзу - Нідерланди (Вільний Університет, м. Амстердам, Утрехтський Університет, м. Утрехт), Німеччина (Інститут математики Університету м. Потсдам), Польща (Інститут геофізики ПАН, м. Варшава), Румунія (Інститут геодинаміки Румунської академії наук, м. Бухарест), Словаччина (Геофізичний інститут Словацької академії наук, м. Братислава), Франція (Університет Ніцци Софія Антіполіс, м. Ніцца).

Протягом 2017р. продовжувалося міжнародне співробітництво в рамках міжнародного проекту INTERMAGNET. Виконувався збір, обробка та обмін даними геомагнітних обсерваторій.

На підставі договору між Інститутом геофізики ім.С.І.Субботіна НАН України і Сейсмологічною лабораторією Альбукерки (Наукового центру геологічнолї безпеки, Міністерства природних ресурсів США, Геологічного комітету США) виконувався міжнародний обмін сейсмологічною інформацією. Американській стороні регулярно передавалися записи сейсмічних подій і мікросейсм, зареєстрованих комплектом апаратури IRIS2 на сейсмічній станції "IRIS-Київ", що входить до складу глобальної сейсмічної мережі. Виконано розшифровку записів і сформовано базу сейсмологічних даних за 2017р.

По договору про науково-технічне співробітництво в галузі сейсмології з Інститутом геологічних наук Білорусії:

  • - проводився регулярний обмін матеріалами цифрових сейсмологічних спостережень за слабкими місцевими землетрусами і вибухами, зареєстрованими на сейсмічних станціях України: "Київ-IRIS", "Київ-ІГФ", "Сквира", "Десна", "Полтава" і сейсмологічних станціях Білорусі: (MIK - Мінськ (Плещеніци), NAR - Нарочь, SOL - Солігорськ, PLTS - Полоцьк, MGL - Могильов, LTV - Литв'яни).

По договору про науково-технічну співпрацю в галузі сейсмології з Геофізичною службою РАН (ГС РАН) і Центральною дослідно-методичною експедицією ГС РАН в м. Обнінськ:

  • - проводився регулярний обмін матеріалами цифрових сейсмологічних спостережень за проміжними і слабкими місцевими землетрусами і вибухами, зареєстрованими на сейсмічних станціях України і Росії;

  • - проводився регулярний оперативний обмін матеріалами сейсмологічних спостережень за сильними землетрусами на усій планеті і середньої (проміжної) величини землетрусами на території приграничних районів України, Росії, Білорусії і Молдови.

Відділом сейсмічності Карпатського регіону Інституту геофізики ім. С.І.Субботіна НАН України проводився обмін оперативною сейсмологічною інформацією в режимі термінових донесень з: Європейсько-Середземноморським Сейсмологічним Центром (EMSC); Центром сейсмологічної інформації РАН (м. Обнінськ); з профільними інститутами Польщі, Румунії, Молдови, Словаччини та Угорщини.

За проектом з Французьким Центром Наукових Досліджень (CNRS) виконано широкий спектр геологічних і геофізичних дослдіджень в північній частині Чорного моря і прилеглій частині Криму. Отримані результати опубліковані в міжнародних виданнях.

Член-кор. НАН України О.В.Кендзера брав участь у складі делегації від НАН України у роботі Китайського Міжнародного тижня співпраці в галузі науки і технологій та 2-го Китайського міжнародного ярмарку наукових і технологічних досягнень, який вібувся в місті Дунгуань провінції Гуандун з 7 по 11 грудня 2017р. Було укладено Протокол про наміри щодо співпраці з Міжнародним академічним парком міста Циндао (провінція Шаньдунь КНР) про співпрцю в галузі оцінки сейсмічноі небезпеки будинків і споруд для захисту від землетрусів. Також було укладено договір про співпрацю між Національною Академією наук України і Академією наук провінції Гуандун про спільне створення Китайсько-українського технологічного інноваційного центру, в якому будуть брати участь Інститут геофізики ім. С.І.Субботіна та інші інститути НАН України.

У 2017 р. Інститут виконував роботи в рамках спільних проектів по безвалютному обміну. Проекти є продовженням багаторічної плідної співпраці Інституту геофізики з іноземними Інститутами. Результати наукової співпраці висвітлені у фахових журналах та представлені на міжнародних конференціях:

  • - румунсько-український дослідницький проект "Структура зони зчленування Східних Карпат та Східно-Європейського кратону за даними магнітного та гравітаційного моделювання в районі геотрансекту "RomUkrSeism" (акронім ECEEC)" (2016-2019 рр.), що реалізується у рамках Угоди про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Румунською Академією наук. В рамках проекту cпівробітниками Інституту геофізики НАН України та Інституту геодинаміки РА проаналізовано наявнів дані та вирішено питання про створення спільної бази даних. Проведено аналіз досягнень та обговорено подальшу співпрацю. В Бухаресті була проведена робоча нарада в Інституті геодинаміки Румунської Академії наук.

  • - польсько-український дослідницький проект "Геофізичні дослідження структури літосфери південної частини зони Тесейра-Торнквіста (Транс-Європейської сутури) в районі Східних Карпат та будова Східно-Європейської платформи" (2015-2017рр.), що реалізується у рамках Угоди про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Польською Академією наук. В рамках проекту у 2017 р. виконані роботи по дослідженню геодинамічного розвитку літосфери, консолідованої кори та осадового чохла. Проведено моделювання сейсмічних хвиль та одержано швидкісну модель глибинниї будови Східних Карпат.

  • - польсько-український дослідницький проект "Палеогеодинамічна модель Східноєвропейської платформи за результатами палеомагнітних досліджень на Україні" (2015-2017рр.), що реалізується у рамках Угоди про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Польською Академією наук. Виконано вимірювання магнітних властивостей пілотної колекції орієнтованих зразків аргілітів, вапняків, пісковіків та викопних грунтів. Визначені умови, при яких отримані нові палеомагнітні результати можуть бути застосовані для дослідження еволюції Східно-Європейського кратону у палеозої.

  • - польсько-український дослідницький проект "Створення цифрових баз даних спостережень геомагнітного поля, які велись в ХХ столітті на українських і польських геофізичних обсерваторіях та аналіз цих даних" (2015-2017рр.), що реалізується у рамках Угоди про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Польською Академією наук. Проводились спільні абсолютні та варіаційні вимірювання на геомагнітних обсерваторіях Польщі ("Бельск") та України ("Київ", "Львів") з подальшим опрацюванням та обговоренням результатів. Встановлено нове обладнання та проведено комплекс робіт на геомагнітній обсерваторії "Київ" для відправки односекундних даних в центр збору інформації в реальному часі. Опрацьовано нові дані польських, українських геомагнітних обсерваторій з метою вивчення різних типів варіацій та проведено звірку кінцевих даних геомагнітних обсерваторій України та Польщі для опублікування на DVD INTERMAGNET.

  • - словацько-український дослідницький проект "Застосування нової автоматизованої системи програмного забезпечення (GMT-Auto) для інтерпретації літосфери Карпатсько-Паннонського басейну" (2017-2019рр.), що реалізується у рамках Угоди про наукове співробітництво між Національною академією наук України та Словацькою Академією наук.

Обговорено можливості автоматизованого комплексу GMT-AUTO. Проаналізовано наявні геофізичні та геологічні дані. Виконано 3D інтерпретацію літосфери Карпатсько-Панонського басейну.

Директор Інституту академік НАН України В.І. Старостенко є співредактором одного з провідних журналів світового рейтингу "Tectonophysics" та членом редколегії журналу: "Contributions to Geophysics & Geodesy". Заступник директора з наукової роботи член-кореспондент НАН України О.В. Кендзера є представником України в керівництві Сейсмологічної асоціації країн Чорноморської економічної співпраці (ОЧЕС).

Співробітники Інституту входять до складу різних міжнародних наукових організацій: академік НАН України В.І.Старостенко член академії наук США. Доктор фіз.-мат. наук В.М.Пилипенко, доктор геол. наук, професор В.П.Коболев, доктор фіз.-мат. наук О.О.Верпаховська і м.н.с О.В.Пилипенко багато років поспіль є членами Європейської асоціації геофізиків та інженерів EAGE. Доктор фіз.-мат. наук В.М.Пилипенко член SEG Товариства геофізиків дослідників США. Доктор геол. наук В.Г.Бахмутов - входить до складу міжнародної робочої групи по Беріасу "International Subcommission on Cretaceous Stratigraphy, IUGS Commission on Stratigraphy".

У 2017 році Інститут налічує 22 міжнародні угоди, з них розпочато у 2017р. - 2. Співробітництво здійснювалось в межах багатосторонніх проектів (INTERMAGNET, TESZ, RomUkrSeis, IRG та інш.) та за двосторонніми угодами між Інститутом і науковими зарубіжними установами зарубіжних країн (Польщі, Румунії, Німеччини, Словаччини та інш.). Ці дослідження виконувались на світовому рівні і їх результати опубліковано у престижних міжнародних журналах та виданнях.

У 2017 рр. здійснено: виїздів за кордон - 9 до 6 країн світу (Німеччина, Польща, Словаччина, Франція, Румунія, Китай), кількість українських науковців, що побували у закордонних відрядженнях - 17 чол., з них за безвалютним обміном - 14 чол. За даний період Інститут прийняв 22 іноземних вчених, з них за безвалютним обміном - 7 чол.

На початок

Про інститут | Останні новини | Нормативні документи | Контакти
© 2011 Інститут геофізики ім. С.І. Субботіна НАН України. Всі права захищені